Chauffeurskeuring Bus of Vrachtwagen (Medische Keuring)

Op zoek naar de medische keuring voor Uw Chauffeurspas? Dan bent U bij ons aan het juiste adres. Bel 085-009-1562! Snel, flexibel, ook buiten werktijd.

De chauffeurskeuring is een medische keuring voor de bus- of vrachtwagenchauffeur, de keuring is verplicht bij indiensttreding en vervolgens iedere 5 jaar. Bus- of vrachtwagenchauffeurs moeten continu alert zijn en op de juiste manier kunnen reageren op onverwachte situaties. Een periodieke keuring is cruciaal voor de veiligheid van de chauffeur zelf, maar ook voor die van anderen.

Met de chauffeurskeuring wordt beoordeeld of iemand aan alle vereisten voldoet om zelfstandig en veilig een voertuig te besturen. Middels deze periodieke keuring kan relevante gezondheidsproblematiek vroegtijd gesignaleerd worden, tevens kunnen problemen in de werkomgeving opgemerkt en mogelijke ongelukken voorkomen worden.

Wanneer is de Chauffeurskeuring nodig?

Deze Medische Keuring is voor chauffeurs in transport en vervoer (beroepsgoederen en/of personenvervoer) met een C (E) of D (E) rijbewijs. De keuring voor de chauffeurspas valt onder de CAO Beroepsgoederenvervoer. Er is geen wettelijke verplichting, maar vanuit de CAO moet deze keuring één keer per 5 jaar worden uitgevoerd.

Let op: De chauffeurskeuring is GEEN rijbewijskeuring. Soms is het mogelijk beide keuringen te combineren – dit scheelt u tijd en geld.

Waaruit bestaat een chauffeurskeuring bus of vrachtwagen?

  • biometrie (bloeddrukmeting, oogtest en urine-onderzoek)
  • audiometrie (gehooronderzoek)
  • lichamelijk onderzoek door de arts

Wat moet u meenemen?

  • ingevulde vragenlijst
  • geldig legitimatiebewijs
  • u hoeft geen urine mee te nemen, dit onderdeel wordt voorzien op de praktijk
  • indien van toepassing: bril of contactlenzen (met lensdoosje en vloeistof) en medicatie overzicht

Wat gebeurt er na de keuring?

De keurende arts beslist meteen of de Medibus Geneeskundige Verklaring wordt verstrekt. De geldigheid van deze Geneeskundige Verklaring is 5 jaar. Zie ook Besluit Personenvervoer artikel 74.